Varjoinen kasvupaikka on hämärä ja valo vain siivilöityy puiden latvusten läpi maahan. Puolivarjoisassa kasvupaikassa valoa on jo enemmän. Varjoinen kasvupaikka määritellään niin, että kyseinen alue saa auringon valoa alle kaksi tuntia päivässä. Tämmöiset kasvualueet ovat yleensä talon pohjoispuolella. Puolivarjoisessa kasvupaikassa valon määrä kasvaa jo 3-5 tuntiin päivässä. Hyvä esimerkki puolivarjoisesta kasvupaikasta voisi olla alppiruusulle ihanteellinen hajavalon alue (lue kirjoitus alppiruusun hoidosta, siellä olen määritellyt hajavalon käsitettä).
Varjoinen kasvupaikka saattaa olla haastava ja sinne on turha laittaa kasveja, jotka viihtyvät vain aurinkoisessa kasvupaikassa. Varjoisten paikkojen perennat ovat yleensä suurilehtisiä ja valkokukkaisia. Suuret lehdet tehostavat yhteyttämistä ja valkokukkainen kasvi taas huomataan hyvin pölyttäjän silmin. Nämä ovat hienoja esimerkkejä kasvien sopeutumisesta kasvuympäristöönsä. Suurin osa varjon perennavalikoimasta on tosin hyvin niukkakukkainen, monille varjon perennoilla onkin ominaista suuret ja näyttävät lehdet.
Kun valitset kasveja varjoisille kasvupaikoille, mieti onko maaperä kostea ja tuore vaiko kuiva ja ohut. Tämän mukaan hämärän kasvit jakautuvat vielä kahteen ryhmään. Kuiville paikoille valitaan ainavihantia ja nahkealehtisiä perennoja. Nämä kestävät paremmin kuivuutta.
Varjojen maailmassa kukan värillä on iso merkitys. Valkoiset raikastavat, punaiset tuovat dramaattisuutta. Isot lehdet peittävät ja pienet ja sirot lehdet tuovat ilmavuutta. Millainen valikoima sinun varjopuutarhaasi sopisi?
Olen valinnut muutamia varjoon ja multavaan maahan sopivia perennoja. Varjoisan paikan perennat tunnistat puutarhaliikkeessä kasvin nimilapun takapuolella olevasta istutusohjeesta, siinä varjoon sopivat perennat on merkitty selkeällä tunnuksella.
Varjo & tuore multamaa:
- Kotkansiipi
- Komeasinikuunlilja (oma suosikkini)
- Kalliokielo
- Kilpiangervo
- Pikkutalvio (oma suosikkini, kansikuvan kasvi)
- Posliinirikko
- Jouluruusu
- Varjoyrtti
- Kurjenpolvet
- Rotkolemmikki (oma suosikkini)
Lisää perennatietoutta ja vinkkejä löydät DigiGardenin ilmaisesta sovelluksesta.
T. Emmi DigiGardenista