Klorofylliterapiaa

Klorofylliterapiaa

@klorofylliterapiaa

Seuraa Instagramissa! Päivittäin uutta sisältöä kasvukauden mukaisesti

Leikkaaminen, Tuijat

Tuijien hoito on helppoa

Kasvaako pihallasi tuijia?

Minulla kasvaa, aika monta itseasiassa. Tuijat ovat helppohoitoisia ja lehteviä kasveja, joiden hoito ei ole vaikeaa. Ja muotojakin löytyy monenlaisia, jos vain viitsii tai osaa leikellä niitä säännöllisesti. Säännöllinen leikkaus nimittäin tuuheuttaa niitä ja mahdollistaa näyttävän ulkoasun.

Tuijia voi kasvaa pihassa yksittäispuuna tai aitana. Sen lisäksi pallomaiset lajikkeet ovat oiva lisä perennapenkkeihin. Tuijia voi myös istuttaa suuriin ruukkuihin, mutta silloin on huolehdittava, että ruukku on pakkasenkestävää ja eristävää termomateriaalia. Lisäksi kastelun kanssa on oltava tarkka, varsinkin keväällä ja kuivina kesinä.

Itse hoidan tuijiani leikkaamalla niitä säännöllisesti, lannoittamalla niitä keväällä niille sopivalla havu- ja rhodolannoitteella. Kuivina kausina kastelen tuijia iltaisin. Ruskeat osat leikkaan aina pois ja hellin kuivuneita kohtia havupuubalsamilla. Talvella poistan tykkylumen, jolloin pylvästuijien yläosat pysyvät tiiviinä pakettina.

Tuijat soveltuvat parhaiten puolivarjoon, mutta menestyvät myös aurinkoisessa kasvupaikassa. Silloin istutuskuopan (noin 50 cm syvä ja 2 x juuripaakun levyinen kaivanto) täytyy olla multava, syvä sekä tuijan pitää saada imettyä hyvin vettä. Varsinkin istutuksen jälkeen tuijien vedensaannista on hyvä pitää huolta. Niitä kannattaa ensimmäisenä kesänä kastella runsaasti, pari kertaa viikossa ja reippaasti vettä kerralla.

Muistathan keväällä suojata nuoret tuijat varjostuskankaalla. Tämä on tärkeää varsinkin, jos ne kasvavat aurinkoisella paikalla. Keväällä auringon paisteen lisääntyessä maa on vielä jäässä ja tuijat alkavat haihduttamaan vettä. Koska maa on tässä vaiheessa vielä jäässä, juuret eivät saa imettya vettä ja kasvi kuivuu. Tämä näkyy kasvissa kevätvaurioina, ruskeina ja kuivina kohtina. Pahimmillaan koko kasvi muuttuu ruskeaksi ja kuolee. Varjostusta kannattaa pitää nuorilla tuijilla keväisin (maaliskuusta toukokuun alkuun) kolmisen vuotta.

Jos tarvitset apua tuijien kanssa, otathan yhteyttä? Meiltä löytyy kattava osaaminen tuijien hoidosta:

  • istuttamisesta
  • leikkaamisesta
  • ongelmien selvittely ja korjaustoimenpiteet

www.digigarden.fi

DigiGarden