Kevät on perinteisesti huonekasvien hoidon vilkkainta aikaa. Valon lisääntyessä kasvit heräävät talvilevoltaan ja alkavat kasvattaa uusia lehtiä ja juuria. Moni viherkasvien harrastaja pohtii, pitäisikö kasvien multa vaihtaa joka kevät? Vastaus riippuu kasvin tarpeista ja olosuhteista.
Ensinnäkin sana mullanvaihto on hieman huono ja harhaanjohtava termi. Multaa ei varsinaisesti tarvitse vaihtaa eli riipiä vanhaa pois ja lisätä uutta tilalle. Itse käyttäisin ennemminkin sanaa ”mullanlisäys” sekä ruukun vaihto. Kasvi kaipaa uutta multaa sekä ruukkua tilannekohtaisesti.
Milloin on hyvä lisätä kasville uutta multaa?
Kaikki huonekasvit eivät tarvitse mullanvaihtoa vuosittain, mutta joillekin se on suositeltavaa. Mullanvaihto on hyvä tehdä, jos:
- Kasvin kasvu on hidastunut huomattavasti ilman muuta selkeää syytä.
- Multa on tiivistynyt ja kovettunut, mikä estää juuria saamasta riittävästi ilmaa ja vettä.
- Kasteluvesi ei imeydy kunnolla, vaan jää seisomaan ruukun pinnalle tai valuu suoraan läpi.
- Mullan pinnalla näkyy suolakertymiä, jotka ovat seurausta lannoitteista ja hanaveden mineraaleista.
- Kasvi on kasvanut ulos ruukustaan, ja juuret tulevat pohjarei’istä ulos.
Jos kasvi voi hyvin ja kasvaa normaalisti, mullanvaihtoa ei välttämättä tarvita joka kevät. Sen sijaan voi riittää, että kasville uusii vain pintamullan. Jos multa näyttää vanhentuneelta, voit poistaa noin 2–5 cm pinnasta ja korvata sen tuoreella ja uudella mullalla. Varsinkin hitaasti kasvavat kasvit, esimerkiksi kaktukset ja mehikasvit eivät kaipaa uutta multaa ja ruukunvaihtoa joka vuosi. Samoin isot ja kookkaat viherkasvit viihtyvät samassa ruukussa useamman vuoden, silloin riittää vain uuden pintamullan lisäys. Osa kasvilajeista viihtyy samassa ruukussa pitkään, silloin kasville pitää taata kasvurauha. Klassinen esimerkki ahtaassa ruukussa viihtyvästä kasvista on kliivia eli punasarja. Sen ruukku vaihdetaan vasta kun vanha on aivan täynnä juuria.

Mikä on hyvä ajankohta mullan lisäykselle ja ruukun vaihdolle?
Yleensä mullanvaihtoa tai -lisäystä suositellaan keväisin, kun kasvin talven lepokausi päättyy maaliskuussa. Jos kasvilla on ollut talvella kasvivalo, luontaista lepokautta ei ole ollut, ja sama sääntö ei enää päde. Itse olen vaihtanut huonekasveille kasvualustoja ympäri vuoden. Jos kasvi esimerkiksi osoittaa, että ruukku on käynyt pieneksi tai kasvu on hidastunut, vaihdan uuden kasvualustan, vaikka olisi syksy. Olen huomannut, että ripeät toimet ovat kannattaneet, huonekasvit voivat hyvin vuoden ympäri. Keväisin on kuitenkin hyvä tarkistaa kasvit stressaavien talvikuukausien jälkeen. Samalla kun tarkistaa kasvin kunnon, voi leikata huonot lehdet pois sekä antaa kasveille hieman ekstra huomiota. Itse olen käyttänyt kasveja suihkussa; lehdistä irtoaa talven aikainen pölykerros pois ja niistä tulee hurmaavan vehreitä ja vihreitä!

Ohjeet huonekasvin ruukun vaihtoon:
- Valitse uusi ruukku – Sen tulisi olla noin 2–5 cm suurempi halkaisijaltaan kuin edellinen ruukku ja siinä tulee olla pohjareiät ylimääräisen veden poistamiseksi.
- Valmistele uusi multa – Käytä kasvilajille sopivaa multaa, meiltä voit hankkia kasvillesi joko laadukasta viherkasvi- tai kukkamultaa tai tilata lajikohtaisen kasvualustan.
- Kastele vanha multa etukäteen (1 vrk) – Tämä helpottaa kasvin irrottamista vanhasta ruukusta ja vähentää juurivaurioita.
- Irrota kasvi varovasti – Paina kevyesti ruukun reunoja tai kopauta ruukkua pohjasta, jotta kasvi irtoaa helpommin.
- Aseta kasvi uuteen ruukkuun – Laita pohjalle hieman uutta multaa ja aseta kasvi keskelle ruukkua.
- Täytä ruukku mullalla – Lisää multaa varovasti kasvin ympärille ja paina kevyesti, mutta älä tiivistä liikaa.
- Kastele huolellisesti – Anna kasville reilusti vettä, jotta multa asettuu hyvin juurien ympärille.
- Aseta kasvi oikeaan paikkaan – Varmista, että kasvi saa sopivasti valoa ja lämpöä toipumiseen.







T. Emmi DigiGardenista