5.3.2025

Seramis

Kiinnostaako kokeilla Seramista kasvualustana?

Itse aloitin oman “mullattoman kasvatuksen” juurikin Seramiksesta. Seramiksessa kasvatus vaikutti helpolta, ja erään kevään suuri harsosääski-invaasio innosti minua kokeilemaan sitä. Aluksi vaihdoin muutaman pienen huonekasvin siihen kasvamaan. Ja se kannatti! Kasvin istuttaminen Seramikseen on helppoa, ainoastaan kastelua tarvitsee hieman opetella. Onneksi siihenkin löytyy muutama kätevä apuväline.

Mitä Seramis on?

Seramis on kovassa kuumuudessa poltettua huokoista ja punaista saviraetta. Sen ominaisuuksiin kuuluu ettei se ei tiivisty ruukussa, joten savirae on aina uudelleen käytettävissä, eikä sitä tarvitse tämän vuoksi vaihtaa keväisin kuten multaistutusta. Seramiksen rakenne on erittäin huokoista, se imee itseensä paljon vettä ja luovuttaa sitä kasvin käyttöön pikku hiljaa (Kekkilän viherkasvisora on verrattavissa Seramikseen). Koska Seramis on epäorgaanista, se ei sisällä ravinteita. Tämän vuoksi kastelun yhteydessä on muistettava lannoittaa kasvia ahkerammin kuin multaistutuksessa. Seramiksen kanssa kannattaa käyttää epäorgaanista lannoitetta, orgaaninen nimittäin alkaa kerryttämään käytössä ruukkuun helposti levää.

Voit käyttää Seramista sekä sisällä, että ulkona. Voit istuttaa kasvit pelkkään Seramikseen tai sekoittaa sitä esimerkiksi mullan joukkoon tasaamaan kosteusoloja, tämä sopii varsinkin kasveille, jotka viihtyvät kosteassa kasvualustassa. Terassin ja parvekkeen ulkoruukuissa sen käyttö pidentää kasteluvälejä, joten on erinomainen lisä multaan sellaiselle kasvinhoitajalle, joka ei pääse joka päivä huolehtimaan kasvien tarpeista kesäkuukausina.

Mielestäni Seramiksen hyviä puolia on sen ilmavuus, Seramiksen huokoinen rakenne antaa kasvin juurille happea, samalla ylläpitäen tasaista kosteutta kasvualustassa. Seramiksen kanssa mullanvaihdoista ei tarvitse huolehtia ja se on sopiva valinta myös allergiaperheeseen. Hyvän huuhtelun jälkeen tuote on erittäin hygieeninen käyttää. Lisäksi Seramiksen käyttö kasvualustana vähentää harsosääskiä.

Vinkkejä istuttamiseen ja kasteluun:

  • Valitse mieluiten aina pohjareiällinen (savi)ruukku
  • Voit istuttaa Seramikseen mitä tahansa kasveja: viherkasveja, kukkivia kasveja, yrttejä tai kesäkukkkia
  • Voit ostaa avuksi Seramiksen oman kosteusmittarin. Sen avulla voit harjoitella kastelutarpeen arvioimista. Mittari työnnetään istutukseen ja värikoodi (punainen = kuiva sininen = kostea) ilmoittaa sinulle milloin on tarve kastella uudelleen.
  • Seramista sekä mittareita voit ostaa DigiGardenin verkkokaupasta.
  • Käytä aina epäorgaanista lannoitetta, joka soveltuu vesiviljelyyn. Tässä on sinulle yksi hyvä tuote.

Seramikseen voit istuttaa kasvin juuripaakun kanssa tai ilman. Jos haluat täysin mullattoman istutuksen, multa kannattaa ripsiä pois. Näin myös harsosääskien määrä vähenee, koska orgaanista ja syötävää ainetta ei kasvupohjassa ole.

Mullan saat pestyä pois juoksevan veden alla. Juuria voi harjata hellävaraisesti pienen hammasharjan avulla.

Seramis ja saviruukku sopivat hyvin yhteen. Istuta kasvi normaalisti. Aluksi ennen kunnollista juurtumista, kasvi voi heilua ruukussa. Tarvittaessa voit laittaa vaikkapa pienen kepin tukemaan kasvia juurtumisen ajaksi.

Aavikkoakasvit, esim. kaktukset ja mehikasvit sopivat hienosti punaisen värin kanssa yhteen.

Voit kastella ruukun ja kasvin monella eri tavalla. Itse annoin Seramis-istutukselle aina kylpypäiviä. Saviruukku ja Seramis saivat rauhassa imeä itseensä kosteutta. Veteen kannattaa lisätä myös lannoitetta.

Ja kastelun jälkeen kunnon valutus esim. lavuaarin reunalla.

Aiotko kokeilla?

t. Emmi DigiGardenista

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.