Hei! olen saanut paljon pyyntöjä kertoa ruukkusoran oikeaoppisesta käytöstä ruukkukasvatuksessa. ”Hei Emmi! Voiko ruukkusoraa käyttää sekoitettuna multaan? Voiko ruukkusoralla tehdä salaojituksen ruukun pohjalle? Onko salaojituksesta mitään hyötyä?”
Asiaan on monta tulokulmaa ja ruukkusoran käyttöön löytyy monta erilaista tapaa; niistä sinun pitää vain löytää omasi. Jokainen viherkasvin hoitaja on erilainen; on erilaisia kotiympäristöjä, erilaisia tapoja kastella kasveja ja erilaisia ruukkuvalintoja. Tässä vinkkini ruukkusoran käyttöön, löydätkö sieltä itsellesi sopivan tavan käyttää ruukkusoraa?
Ruukkusora on erinomainen apuväline ruukkukasvatuksessa, sillä se parantaa vedenpoistoa, ilmavuutta ja juuriston hyvinvointia. Tässä muutamia tapoja hyödyntää ruukkusoraa tehokkaasti. Käytän esimerkeissäni Suomessa myytävää kotimaista Kekkilän ruukkusoraa, jonka ominaisuuksiin kuuluu:
- Ruukkusora ei varastoi itseensä vettä (vrt. hydrosora, jossa valmistaja on antanut takuun veden imeytymiselle ja tehokkaalle kapillaari-ilmiölle).
- Ruukkusora ei sisällä ravinteita.
- Ruukkusoralla on kyky nostaa vettä eli se on kapillaarinen.
1. Ilmavuutta kasvin kasvualustaan
Pieni poltettu savirae on täynnä ilmataskuja ja tämän vuoksi ruukkusoran lisääminen kasvualustaan tuo mullan sekaan kaivattua ilmaa kasvien juurille. Kasvualustan vedenläpäisykyky lisääntyy ja kasvualusta muuttuu kuohkeammaksi. Suurin osa huonekasveista hyötyy ilmavuuden lisäämisestä kasvupohjaan eli sen suhteen ruukkusoraa voi sekoittaa multaan melko hyvillä mielin. Ruukkusoralla voit erityisesti ilmavoittaa herkkäjuuristen kasvien kasvualustaa, erityisen hyvin se sopii esim. mehikasvien kasvualustaan hiekkapitoisen mullan lisäksi. Voit lisätä ruukkusoraa multaan esim. 20% kasvualustan määrästä.
2. Isojen, painavien ja korkeiden ruukkujen keventäminen
Isojen ulkoruukkujen keventäminen ruukkusoralla on loistava tapa tehdä ruukuista helpommin siirreltäviä ja säästää multaa, samalla kun kasvit saavat hyvän kasvuympäristön. Ruukkusora on kevyttä ja ilmavaa ja sen käyttö varsinkin korkeissa ja syvissä ulkoruukuissa vähentää mullan määrää ja tekee ruukusta kevyemmän. Täytä ruukun alaosa ruukkusoralla noin ⅓ – ½ ruukun korkeudesta. Aseta sen jälkeen suodatinkangas tai pala harsokangasta ruukkusoran päälle, jotta multa ei sekoitu soraan. Lisää lopuksi multaa ja kasvit. Muistathan aina käyttää ulkona ruukkuja, joiden pohjassa on reikä sade- ja kasteluveden poistumiselle.
3. Pintamateriaalina kosteuden hallintaan
Ruukkusoralla voidaan myös hidastaa mullan kuivumista ja estää homekasvustoa ruukun pinnalla. Levitä ruukun pinnalle ohut kerros ruukkusoraa multakerroksen päälle. Ruukkusorakatteesta hyötyvät esim. erilaiset yrtit sekä viherkasvit, jotka nauttivat mullan tasaisesta kosteudesta.
4. Salaojitus ruukun pohjalle
Ruukkusoralla voidaan tehdä ruukkujen pohjalle salaojitus. Salaojan tarkoituksena on ohjata vesi pois kasvin juurista, ja yleensä tämä tapahtuu ruukuun pohjareikien lävitse aluslautaselle. Aluslautaselle valunut vesi on ”ylimääräistä vettä”, joka kannattaa käydä kaatamassa pois noin 30 min jälkeen kastelusta. Näin kosteutta jää ruukkuun, mutta kasvualusta ei ole liian vettynyt. Hyvin toimiva salaojitus takaa kasveille ihanteelliset kasvuolosuhteet, ehkäisee juurimätää ja parantaa vedenhallintaa ruukussa.
Ruukkusoran tarkoituksena ruukun pohjalla on ohjata kasteluvesi nopeammin pois ruukun pohjalta. Kasvien juuret tarvitsevat happea selviytyäkseen. Jos multa on jatkuvasti liian märkää, juuristo voi kärsiä hapenpuutteesta, mikä voi johtaa juurimätään. Ruukkusora auttaa poistamaan ylimääräisen veden ja ehkäisee seisovan veden kertymistä.
Näin käytät ruukkusoraa oikein salaojituksessa
- Valitse ruukku, jossa on pohjareiät! Salaojitus toimii parhaiten, kun ruukussa on reiät ylimääräisen veden poistumiselle. Jos ruukussa ei ole reikiä, vedenpoisto ei toimi kunnolla, vaikka pohjalla olisi ruukkusoraa. Silloin ruukkusora nostaa vettä kapillaarisesti ylöspäin umpinaisen ruukun pohjalta. Näin multa kastuu ja vettyy helpommin. Jos kastelet kasveja helposti liikaa, saattavat kasvin juuret altistua jatkuvasti kosteudelle ja niihin voi ilmaantua juurimätää. Jos kastelet kasveja liian vähän, saattaa tämä ruukun pohjalla oleva vesivarasto toimia kasteluapurinasi.
- Kaada ruukun pohjalle kerros ruukkusoraa, noin 2–5 cm ruukun koosta riippuen. Pieniin ruukkuihin riittää ohuempi kerros, kun taas isoissa ruukuissa kannattaa käyttää paksumpaa kerrosta. Jos istutat kasvisi rouheisiin ja lajikohtaisiin kasvualustoihin, ruukkusoralla ei ole merkitystä salaojana ruukun pohjalla. Tutustu DigiGardenin kasvualustoihin verkkokaupassamme.
- Jos haluat estää multaa valumasta ruukkusoran väleihin, voit lisätä ohuen suodatinkankaan (esim. harsokankaan) ruukkusoran päälle. Tämä pitää kerrokset erillään ja parantaa salaojituksen toimivuutta.
- Kun salaojituskerros on valmis, täytä ruukku mullalla ja istuta kasvi. Kastele kasvi normaalisti ja varmista, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois pohjarei’istä.
- Huomioi, jos istutat kasvin matalaan ja laakeaan ruukkuun, ruukkusoran määrä vähentää kasvin multatilan määrää ruukun sisällä. Silloin kannattaa miettiä onko ruukkusoran käytöllä hyödyllisiä vaikutuksia kasvin kannalta.
Tervetuloa ostoksille hankkimaan verkkokaupastamme ilmavia kasvualustamateriaaleja kasveillesi, tarvittaessa neuvontapalvelumme auttaa myös kasteluun liittyvissä pulmissa.
T. Emmi DigiGardenista