Klorofylliterapiaa

Klorofylliterapiaa

@klorofylliterapiaa

Seuraa Instagramissa! Päivittäin uutta sisältöä kasvukauden mukaisesti

Huonekasvit, Sitrukset, Talvetus

Pikkusitruksen hoito ja talvetus

Kalamondiini

Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin täytyy alkaa miettimään mihin kaikki terassilla kasvavat kasvit sijoittaisi talveksi. Päivisin lasitetulla terassilla lämpöä vielä riittää, mutta yöt voivat olla jo kylmiä.

Pieni sitruspuu eli kalamondiini on viihtynyt lasitetulla terassilla mainiosti. Pituutta on tullut huimasti lisää. Puu ei ole missään nimessä kertakäyttöinen ”kausikukka”, vaan oikealla talvetuksella se ilahduttaa terassiani vielä ensi kesänäkin. Kalamondiini lähti mukaani Plantagenista viime huhtikussa. Tuolloin sitrusten vihreät värit ja raikkaan keltaiset ja oranssit hedelmät vetävät puoleensa, eikä ihme. Onhan pikku puu kuin sitruskarkki.

Olen viime vuosina lukenut paljon muiden kotipuutarhureiden kokemuksia pienten puiden, kuten sitrusten, oliivin, viikunan ja syreenin (Palibin) talvettamisesta. Nämä muistiinpanot ovat olleet kullanarvoisia. Harvalla meillä enää on viileää (noin +5 astetta) ja valoisaa tilaa kotona talvettaa kasveja. Ennen talojen valoisat ja viileät lasikuistit ovat olleen ihanteellisia talvetuspaikkoja.

Tämä päivänä vaihtoehtoja ei ole kovinkaan monta. Huoneenlämpö. Monet kesällä ulkona terassilla oleskelleet kasvit siirtyvät sisälle normaaliin huoneenlämpöön. Silloin on erityisen tärkeää huolehtia seuraavista asioista:

🍋 Valoa! Hanki sitrukselle kasvivalo.
🍋 Kosteutta eli sumuttelua. Nosta kuivaa huoneilmaa etteivät vihannespunkit iske.
🍋 Kohtalainen kastelu ja lannoitus. Anna vettä silloin kun pintamulta tuntuu sormeen kuivalta. Liraus ja pieni loraus kerrallaan, ei enempää. Anna välillä sitruksille tarkoitettua lannoitetta.

Käytä sitruslannoitetta. Siinä on oikeassa suhteessa ravinteita kasvin kasvuun. Hapan kasvualusta tukee ravinteiden ottoa mullasta.

Sitruksien multa pitää olla ilmavaa, hieman hapanta ja hyvin vettä läpäisevää. Kaupan myyntiruukusta sitrukset kannattaa siirtää uuteen ruukkuun, johon voi sekoittaa välimeren- tai rhodomullan sekaan hieman perliittiä. Valitse sitruksille hengittävä saviruukku, siinä ne tulevat muutenkin oikeuksiinsa.

Kalamondiinin pitäisi olla sitruspuista helppohoitoisin. Sillä riittää säännöllinen kastelu ja valoisat olosuhteet. Viime kesän kukinnan tuoksu oli niin ihanan huumaava, että mielelläni pitäisin tämän loistoyksilön hengissä. Hedelmät ovat pysyneet puussa koko kesän. Maistamaan niitä en ole vielä ryhtynyt. Sanotaan, että ovat kirpsakan makuisia. Minusta ne saavat killua puussa niin pitkään kuin haluavat. Se tekee puun ulkonäöstä jotenkin viehättävän.

Kalamondiini siirtyi eilen työhuoneeseeni viettämään talvea. En uskaltanut laskea pelkän luonnonvalon varaan vaan sijoitin sen kasvilampun alle; samaan ryhmään siirtyi terassilta myös aitoviikuna. Näiden kasvien lomaan on helppo sijoittaa pieni ilmankostututin tai vaikkapa kaunis kulhollinen vettä. Kulhon pohjalle voi laittaa vaikkapa pieniä koristekiviä. Pieni ja sympaattinen vesiaihe, haihduttaa vettä ilmaan. Sumuttelu on myös suotavaa. Näillä ehkäistään vihennespunkkien ilmaantuminen kasviin.

T. Emmi DigiGardenista 🍋

DigiGarden