Kevät etenee nyt mukavaa vauhtia ja keväiset piha- ja puutarhatyöt ovat ajankohtaisia. Monet ovat aloittaneet sesongin syötävien ja kukkivien kasvien esikasvatuksella.
Kevät on myös monien puuvartisten puiden ja pensaiden leikkuuaikaa. Onko sinulla pihassasi leikkaamista kaipaavia kasveja? Monet pelkäävät leikkaamista sen vuoksi, että pelkäävät puiden ja pensaiden (varsinkin pensasaitojen) kasvun hidastuvan tai eivät tiedä miten kasvia kuuluisi leikata.
Maa on vielä lumen peitossa, uusi puutarhakausi jo kolkuttelee ovilla, joten puutarhatyöt on hyvä aloittaa leikkaamalla oman pihan kasveja. Se onkin yksi tärkeimmistä pihakasvien hoitotoimenpiteistä, mutta saattaa jäädä monelta tekemättä sen vuoksi, että ei tiedetä milloin ja miten kasveja leikataan.
Kasveja ei saa leikata vain leikkaamisen vuoksi, syy pitää olla. Leikkaamisella yleensä tähdätään:
🌳 ylläpidetään kasvin muotoa ja kokoa
🌳 edistetään kukintaa ja hedelmien kehittymistä
Leikkaaminen on hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Useita vuosia hoitamattomana ollut omenapuu on vaikea saada muotoonsa kerralla. Puita ja pensaita pitäisi siis leikata vaikkapa vuosittain, mutta aina vähän kerrallaan. Näin vähennetään leikkauksesta aiheutuvaa stressiä. Lisäksi useiden isojen oksien leikkaaminen altistaa avoimen leikkauspinnan sienitaudeille.
Jostain olen kuullut tämän viisauden, joka kiteyttää hyvin leikkaamista: ”Jos puusta pitää leikata useampi yli ranteen paksuinen oksa, on jotain jossain vaiheessa mennyt pieleen”.
Allekirjoitan.
Vinkkejä kotileikkaajille:
1) Tee leikkaamisesta säännöllinen toimenpide keväisin. Selvitä mitkä puutarhasi kasveista leikataan ja milloin. Selvitä myös, miten kasvilajia leikataan. Säilytä lajin luontainen kasvutapa oikealla leikkauksella.
2) Leikkaa oikeasta kohtaa. Verso (oksa) katkaistaan noin sentin päästä silmun yläpuolelta. Näin silmu ei vahingoitu. Leikkaa aina puhtailla työvälineille, esim. oksa-, voimasaksilla tai käsisahalla.
3) Useat kasvit leikataan keväällä ennen silmujen avautumista. Runsaasti mahlaa vuotavat (kirsikat, koivut, luumut, tuomet, vaahterat jne.) leikataan vasta elokuussa. Tarkista aina oman lajisi oikea leikkausajankohta.
4) Kuolleet versonosat voi poistaa milloin tahansa.
Pihan kasvien leikkaamista ei tarvitse pelätä, hyvin hoidettu ja leikattu kasvi on pihan komistus!
@klorofylliterapian instagramissa löydät kuvalliset ja kattavat ohjeet esim. riippapuiden, omenapuiden, tuijien ja syreenien leikkaamiseen. Sen lisäksi voit halutessasi kysyä ohjeita muiden puulajien ja pensaiden leikkauksesta henkilökohtaisesti. Jokainen puu on kuitenkin yksilö.