10.3.2025

Perhosorkidean hoito

Perhosorkidea (Phalaenopsis) on yksi suosituimmista huonekasveista maailmassa. Se ei paljon esittelyä kaipaa. Vaikka orkideat saattavat tuntua eksoottisilta ja haastavilta hoitaa, niiden hoito kotioloissa on yllättävän helppoa, kunhan tietää niiden kasvatuksesta muutaman perusasian.

Perhosorkidean valon tarve

Perhosorkidea tarvitsee kirkasta, mutta epäsuoraa valoa. Aseta kasvi kotona paikkaan, jossa se saa runsaasti valoa, mutta ei suoraa auringonpaistetta, joka voi polttaa sen herkkiä lehtiä. Parhaat paikat ovat esimerkiksi ikkunalaudat, jotka ovat itään tai länteen päin. Jos orkidea ei saa tarpeeksi valoa, sen kasvu hidastuu ja se voi lopettaa kukkimisen.

Miten perhosorkideaa kastellaan?

Orkideat eivät tarvitse jatkuvaa kosteutta, mutta ne eivät myöskään pidä kuivumisesta. Kastelu on tärkeä osa orkidean hoitoa ja siihen kannattaa panostaa. Orkidean ohuet juuret löytyvät paksun juuripurjeen sisältä. Kun orkideaa kastellaan, juuripurje täytyy vedellä. Osa vedestä varastoituu myös orkidean lehtiin.

Orkidea tarvitsee kastelua kun sen:

  • lehdet ovat ryppyiset ja nihkeät
  • juuret muuttuvat harmaiksi ja ryppyisiksi

Kun orkideaa kastellaan, juuret imevät itseensä vettä ja ne muuttuvat kirkkaan vihreiksi.

Opettele tunnistamaan kuiva ja kostea juuri. Sen avulla osaat kastella orkideaa oikein. Anna kasvin imeä rauhassa vettä, valuta ruukku hyvin ja nosta se suojaruukun sisään.

Orkideaa voidaan kastella upottamalla kasvi pieneen vesikylpyyn tai kastelemalla kasvi ylhäältä päin. Koko ruukku saisi kerralla kastua kunnolla ja antaa sen jälkeen kuivua rauhassa ennen uutta kastelua. Perhosorkidea kestää paremmin pienen kuivahtamisen kuin liikamärkyyden. Liian kostea ja tiivis kasvualusta saa sen juuret mädäntymään hyvin herkästi. Silloin ne muuttuvat mustaksi ja niiden pinta tuntuu limaiselta.

Tarvitseeko orkideaa lannoittaa?

Kyllä tarvitsee. Orkideat ovat tosin tottuneet niukkaravinteiseen kasvuympäristöön, joten niiden lannoittaminen saa olla kevyttä. Orkideaa kannattaa lannoittaa niille suunnatulla omalla orkidealannoitteella. Lannoita orkideaa kiihtyvän kasvun aikana, sen tunnistat uusista ja vihreistä juurten päistä sekä kasvavista lehdistä. Noudata aina lannoitevalmistajan annosteluohjeita.

Perhosorkidean kasvualusta

Perhosorkidea on epifyyttikasvi. Se kasvaa toisen kasvin päällyskasvina. Sen juuret kiemurtelevat puun kaarnan joukossa. Juurillaan kasvi imee kosteutta puun kaarnasta ja sateesta. Samalla tuuli kuivattaa juuret tehokkaasti. Näitä olosuhteita kotona kannattaa matkia, jos haluat, että orkidea viihtyy luonasi pitkään. Perhosorkidean kasvualustan pitää olla ilmavaa. Kaupasta ostettua perhosorkideaa ei tarvitse vaihtaa uuteen kasvualustaan. Uusi kasvualustavaihto tulee tarpeeseen, kun:

  • kasvualusta on maatunutta eli kaarnan palaset ovat pilkkoutuneet pieneksi, silloin kasvualustan ilmavuus menetetään
  • orkidean juuret kasvavat ulos ruukusta (uloskasvaneita juuria on paljon)

Millainen on hyvä kasvualusta?

Orkidean kasvualusta koostuu kaarnasta. Yleensä se on männyn kaarnaa, mukana saattaa olla myös hitunen rahkasammalta. Mukaan voit lisätä biohiiltä, joka tasaa kasvualustan kosteusoloja sekä toimii antibakteerisena ainesosana kasvualustassa ts. ehkäisee juurimätää. Kasvualustavaihdon yhteydessä orkidea kannattaa ruukuttaa uuteen ja hieman isompaan ruukkuun. Erityisen hyviä ovat muoviset, läpinäkyvät orkidearuukut. Orkidea voidaan istuttaa myös lasiseen tai saviseen terracotta-ruukkuun.

Uudelleen ruukuttamisen yhteydessä on hyvä tarkistaa orkidean juuret. Huonot juuret kannattaa leikata pois. Juuren tyvestä saattaa löytyä välillä ikävä yllätys, tiivis pieni sammal- tai turvepotti. Se kannattaa poistaa, koska usein liian tiiviinä ja kosteana se saattaa mädännyttää orkidean juuret.

Mitä tehdä orkidean kuivuneelle ja kukkineelle kukkavanalle? Jos koko kukkavana on ruskettunut, sen voi leikata ihan tyvestä pois. Jos kukkavana on vielä vihreä, mutta se on jo tiputtanut kaikki kukkansa, leikkaa varsi poikki alimman kukan jälkeen (varsisilmun jälkeen). Jäljelle jäävä kukkavana saattaa kasvattaa vielä uuden verson.

Orkidean uudelleen kukittaminen onnistuu, mutta vaatii aikaa. Varsinkin talven vähäinen valo vaikeuttaa kukintaa Suomen oloissa. Talveksi orkideoille kannattaa antaa lisävaloa. Suuret ja painavat kukkavanat kannattaa tukea hyvissä ajoin. Kuvassa näkyviä kauniita tukia ja klipsejä myy DigiGardenin verkkokauppa.

Tule katsomaan @klorofylliterapiaa instasta inspiroiva reels orkidean istuttamisesta saviruukkuun, kasvupohjana siinä toimii rahkasammal!

T. Emmi DigiGardenista

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.