Pelargonit ovat helppoja pistokaslisättäviä. Emokasvista voi ottaa pistokkaita syksyllä, keväällä tai kesällä. Pääasia on, että emokasvi on hyvässä kunnossa ja elinvoimainen. Omat pelargonit viettivät talven kasvivalon alla noin 20 asteen lämpötilassa. Jouduin latvomaan niitä pitkin talvea, koska kasvoivat nopeasti. Leikkauksen avulla sain pidettyä ne talvisäilössä kompaktina ja sain mukavasti pistokkaita juurtumaan. Keväällä valon lisääntyessä leikkasin ja siistin emokasvit (vaihdoin osalle vain pintamullan ja osan ruukutin kokonaan uudelleen) vielä kertaalleen ja istutin vedessä kasvaneet pistokkaat multaan. Pistokkaat saavat matkata kesällä Keski-Suomeen vanhempien mökille.

Tässä vinkkini pelargonin pistokkaan tekoon:
- Leikkaa pistokas vahvasta emoyksilöstä.
- Valitse kukkimaton oksa, leikkaa pistokas irti aina terävällä ja puhtaalla veitsellä (sakset murskaavat solukkoa ja se saattaa mädännyttää leikkauspään helpommin)
- Leikkaa pistokas irti heti nivelen alapuolelta. Uudet juuret kasvavat aina nivelkohdista. Niveliä pistokkaassa olisi hyvä olla noin 3 kpl. Sopiva pistokasmitta on 10 cm, mutta tämä on hieman myös lajikohtaista. Pelargonikasvattajat jättävät yhden nivelvälin mullan alle, yhden pinnalle ja yhden pinnan päälle.
- Karsi pistokkaan lehtiä: 2-3 ylintä lehteä voi jättää. Älä jätä pistokkaaseen nuppuja. Kaikki mikä kuluttaa turhaan energiaa juurtumiselta, poistetaan. Suuret lehdet haihduttavat turhaan.
- Juurruta pistokas vesilasissa, perliitissä, taimimullassa tai rahkasammaleessa.
- JOS KASVATAT PISTOKKAAT VEDESSÄ: Kun pistokas on kasvattanut juuret, valitse pohjareiällinen ja hengitävä saviruukku. Laita multaa ruukkuun, tiivistä se varovaisesti ja paina sen jälkeen koulintapuikolla multaan kolo pistokkaalle. Pistä pistokas multaan ja tiivistä varovaisesti.
- Kastele aluksi koko multa. Kastele mieluiten myöhemmin pelkästään aluslautasen kautta. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana koko juurtumisen ajan.
- Sijoita pistokkaat lämpöiseen ja valoisaan paikkaan. Älä kuitenkaan jätä pistokkaita suoraan auringon paisteeseen. Pistokkaat voi sijoittaa myös kasvivalon alle.
- Pelargonin pistokkaat eivät tarvitse suojaa juurtuakseen, pelkkä kostea kasvualusta riittää. Pistokkaita ei myöskään tarvitse sumutella.
- Pistokkaan lannoitus aloitetaan vasta kun juuret näkyvät pohjalta ja ne ovat tarpeeksi vahvoja.
Pari vuotta sitten pääsin mukaan YLEN Puoli seitsemän -ohjelmaan. Jakson aiheena oli pelargonin talvettaminen sekä pistokkaiden otto. Olipa se hauska päivä! Pääset lukemaan ja katsomaan jutun pelargonin pistokkaista sekä talvettamisesta YLEN nettisivuilta.



T. Emmi DigiGardenista