Zamioculcas zamiifolia eli Palmuvehka on Tansaniasta kotoisin oleva vehkakasveihin kuuluva huonekasvi. Palmuvehkasta on tullut peikonlehden ohella suomalaisen kodin suosikkikasveja.
Palmuvehkan paras ominaisuus on sen helppohoitoisuus. Palmuvehkan kanssa on helppo aloittaa kasviharrastus, koska sen valo- ja hoitovaatimukset ovat vähäiset. Palmuvehkan ulkoasu on myös kauniin graafinen ja moderni. Sen pitkät ja kiiltäväpintaiset lehdet ovat kauniit ja tummanvihreät. Palmuvehkan varsi (eli lehti) koostuu pienistä noin 10 cm mittaisista lehdyköistä, joita varressa kasvaa yleensä 8-10 kappaletta. Kasvin varsi on jäykkä ja siinä voi olla lajille ominaisia tummempia läikkiä.
VALO: Palmuvehkan valovaatimukset ovat vähäiset. Se ei ole valon suhteen kranttu eli se menestyy varjosta valoon. Ihan suoraan auringon paahteeseen sitä ei kannata sijoittaa, eikä ihan pimeään. Palmuvehka menestyy varjoisassa kasvupaikassa, mutta siellä sen kasvu voi olla niukkaa. Kirkkaassa hajavalossa kasvi on parhaimmillaan ja tekee paljon uusia lehtiä.
VESI JA LANNOITUS: Palmuvehkan juurissa on suurehkoja juurimukuloita. Nämä mukulat varastoivat vettä. Tämän vuoksi palmuvehkaa kastellaan harvoin. Liian tiheä kastelu saattaa mädännyttää kasvin. Anna kasvin multapaakun siis kuivua kunnolla ennen uutta kastelukertaa. Anna kertakastelulla kunnolla vettä. Lannoita kasvukaudella jokaisella kastelukerralla. Talvella kastelua ja lannoitusta vähennetään kun valon määrä vähenee. Voit sijoittaa kasvin myös pimeään tilaan, mutta silloin sille kannattaa laittaa kasvivalo.
RUUKKU JA KASVUALUSTA: Palmuvehka ei ole kovin tarkka kasvualustan suhteen. Se viihtyykin vallan mainiosti tavallisessa viherkasvimullassa. Multaa voi tarvittaessa höystää perliitillä, jolloin juuret ja mukulat saavat ilmaa ja veden läpäisykyky kasvualustassa tehostuu. Liian märässä ja seisovassa kasvualustassa juurimukulat mädäntyvät. Valitse kasville ruukku, josta vesi pääsee poistumaan pohjareikien kautta pois. Palmuvehkalla on isot ja paksut juuret, vaihda se isompaan ruukkuun kun juuret alkavat täyttämään kasvutilan, yleensä tämä tapahtuu 3-4 vuoden välein. Iso yksilö kannattaa välillä jakaa. Kun ostat kaupasta palmuvehkan, ruukkuun on istutettu useampi yksilö, jakaminen on tällöin helppoa, erottelet vain juurimukulat erilleen toisistaan ja istutat kasviyksilöt omaan ruukkuun. Yhteen ruukkuun kannattaa laittaa useampi yksilö, näin saat ruukusta tuuheamman ja näyttävän.
Suosittelen palmuvehkan kasvualustaksi Ilmavaa kasvualustaa. Siinä on hiekkapitoista ja laadukasta multaa sekä runsaasti ilmavoittavaa perliittiä. Voit ostaa sitä DigiGardenin verkkokaupasta.
LISÄYS: Palmuvehkaa kannattaa jakaa. Jakotaimista saat äkkiä monistettua kasvia. Toinen tapa on kasvattaa uusi kasvi lehdyköistä eli tehdä palmuvehkan lehden osista lehtipistokkaita. Leikkaa lehdykät irti, kuivata leikkauspintaa muutama päivä ja tökkää lehdykkä multaan (kolmannes lehdykän tyvestä uppoaa multaan) kasvattamaan juuria. Juurten muodostus saattaa kestää useamman kuukauden.
Olen huomannut, että palmuvehkan lehdet keräävät helposti huonepölyä, tämän vuoksi kasvin voi viedä välillä suihkuun. Suojaa multapohja suihkussa tai vie kasvi suihkuun silloin kun sen multa on ihan kuivaa, ja vaatii kastelua. Palmuvehkan varsia eli lehtiä voidaan myös leikata. Jos kasvi on kasvanut liian suureksi, mutta ruukun vaihtoon on vielä aikaa, voit leikata kasvin lehden pois ihan tyvestä.
T. Emmi DigiGardenista