24.3.2025

Oletko hajamielinen kastelija? Tässä sinulle sopivia kasveja!

Kaipaatko kotiisi vehreyttä, mutta olet hajamielinen kastelija. Kasteluvälisi ovat pitkiä ja unohdat kastella kasveja. On olemassa kasveja, jotka eivät hätkähdä pienistä. Ne sietävät kuivuutta ja voivat silti hyvin. Monilla kuivuutta sietävillä lajeilla on rakenteita, jotka kestävät pitkiä kasteluvälejä. Kasvit ovat sopeutuneet ympäristöön, jossa vedensaanti on kausittaista. Tämän vuoksi evoluution tuloksena kasviin on syntynyt rakenteita, joilla vettä varastoidaan kuivien jaksojen ajaksi. Kasvit osaavat myös hyvin säädellä haihduttamista. Silloin ilmaraot sulkeutuvat ja pisaraakaan vettä ei joudu ilmakehään. Monet kuivuutta sietävät kasvit ovat taas runsaan kastelijan painajainen; liika vesi mädännyttää kasvin osat, esim. varren tai lehdet.

Jos tunnistat itsessäsi hajamielisen kastelijan, kannattaa miettiä kotiin sellaisia lajeja, jotka sopivat kastelurytmiisi. Näin viherkasvien kanssa yhteiselo sujuu ja kasvien hoitaminen tuottaa mielihyvää.

Ohessa hajamielisen viherpeukalon kasvilista:

  1. ANOPINHAMAMMAS/ANOPINKIELI: Näyttävä, pitkistä ja vahapintaisista lehdistä koostuva anopinhammas on todellinen huonekasvien sissi. Se pärjää hyvin hajamielisen kastelijan kotona; kasteluvälit saavat venyä pitkiksi ja kasvi vaatii kerralla vain vähän vettä, mieluiten aluslautaselle kasteltuna.
  2. PALMUVEHKA: Juurissa olevien paksujen mukuloiden ansiosta palmuvehkaa ei tarvitse kastella usein. Tämän kasvin voi helposti unohtaa viikoiksi, ennenkuin uusi kasteluntarve yllättää. Kasvi pärjää myös heikossa luonnonvalossa, joten se on hyvä kasvi kodin tiloihin joissa ei paljon oleskella, mutta tilaa halutaan vehreyttää viherkasveilla.
  3. JUKKAPALMU: Ikivihreä klassikko! Ei vaadi paljon huomiota istuttamisen jälkeen. Muista välillä kastella, sitäkään ei tarvitse tehdä kovin usein.
  4. ALOE VERA: Tämän kasvin vihollinen on innokas huonekasvien hoitaja. Mehikasvin paksut lehdet täyttyvät vedellä ja vesivaraston turvin kasvi pärjää pitkiä aikoja ilman kastelua. Kasvi viihtyy kotona myös aurinkoisessa paikassa.
  5. PYLVÄSTYRÄKKI: On mehikasvien tapaan helppo hoidettava hajamieliselle kastelijalle. Tyräkki vaatii hieman enemmän vettä kuin kaktukset, mutta varsinkin talvisaikaan kasvia saa kastella niukasti. Pylvästyräkki pärjää pitkiä aikoja niukalla kastelulla.
  6. KASTANJASUTIPUU: Trooppista vehreyttä uhkuva sutipuu kestää myös hyvin kuivuutta. Sutipuun paksu varsi varastoi vettä ja sen vuoksi kasvia ei tarvitse kastella kovin usein.
  7. VIIRIVEHKA viihtyy parhaimmillaan tasaisen kosteassa mullassa, mutta ei hätkähdä ajoittaista kuivumista. Viirivehka ilmoittaa myös omistajalleen helposti janoisuudesta, lehdet alkavat helposti laskeutua pitkin pöytää, mutta piristyvät saatuaan vettä. Viirivehka viihtyy myös puolivarjossa, joten sen sijoittaminen kotiin on helppoa.

Kuinka sitä muistaisi kastella?

Jos olet hajamielinen kastelija, istuta kasvisi aina mieluiten muovisiin istutusruukkuihin. Muovinen ruukku pitää kasvualustan kosteana pidempään kuin savinen, lasittamaton ruukku. Sen lisäksi kasvien kastelua varten kannattaa varata aina viikottainen ajankohta, jolloin kierrät ja käyt kurkkaamassa kasviesi hyvinvointia. Silloin vettä ei anneta tavan vuoksi, vaan kasvien hyvinvoinnin tarkkailu tulee enemmän näkyvämmäksi toiminnaksi. Jos kasvi näyttää janoiselta ja edellisestä kastelusta on vierähtänyt tovi, kasville annetaan vettä huomioiden lajikohtaiset vaatimukset. Voit myös ladata itsellesi DigiGardenin ilmaisen sovelluksen, jossa on kastelukalenteri. Voit merkitä siihen itsellesi muistutuksen kastelusta ja tehdä merkintöjä milloin viimeksi olet antanut vettä kasveille.

Hajamieliselle kastelijalle sopivat myös erilaiset ruukku- ja kasvualustaratkaisut, tässä sinulle muutama vinkki:

  • Istuta kasvi altakasteluruukkuun (valitse altakasteluun sopivia lajeja)
  • Istuta kasvit puolihydroon eli käytä mullan sijasta hydrosoraa. Voit ladata itsellesi DigiGardenin ilmaisen sovelluksen, sieltä löydät kattavan ohjeen puolihydroistutuksen tekoon kuvien ja videon kera. Se on helppoa ja vaivatonta!

Monet kaktukset ja mehikasvit ovat sopeutuneet pitkiin vedettömiin jaksoihin. Sen vuoksi niitä ei tarvitse kastella jatkuvasti myöskään kotioloissa. Esimerkiksi rahapuu ilmoittaa hyvin selkeästi kastelun tarpeen, sen lehdet muuttuvat pulleista hieman ryppyisiksi ja nahkeiksi. Opettele tunnistamaan kasvilajien merkkejä janoisuudesta.

Myös kultaköynnös sopii hajamieliselle kastelijalle, se kestää yllättävän hyvin pitkiä kasteluvälejä ja ilmoittaa lehdillään, kun janon tarve on suuri.

T. Emmi DigiGardenista

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.