Klorofylliterapiaa

Klorofylliterapiaa

@klorofylliterapiaa

Seuraa Instagramissa! Päivittäin uutta sisältöä kasvukauden mukaisesti

Nurmikon hoito, Yleiset pihatyöt

Nurmikon kalkitseminen

Nyt on hyvä hetki aloittaa vahvan nurmikon kasvattaminen. Suomalainen puutarhamaa on luonnostaan hapan. Ilmasta laskeutuvat happamoittavat yhdisteet sekä maaperän oma eliötoiminta happamoittaa maata. Suurin osa puutarhakasveista ei viihdy happamassa kasvualustassa (poikkeuksena esim. alppiruusu, pensasmustikka, havut ja hortensiat). Optimaalinen pH olisi 6-6,5.

Hapan maa vaikeuttaa kasvien ravinteiden ottoa. Jos kalkituksen jättää tekemättä useaksi vuodeksi, saattaa kevätlannoitteen lisääminen olla hyödytöntä, koska kasvit eivät pysty ottamaan ravinteita happamasta maasta. Näiden lisäksi kalkitsemisella hoidetaan maaperän rakennetta ja kuntoa. Pieneliöt, joiden hyvinvointi on tärkeää, viihtyvät paremmin kalkitussa maassa. Kun eliöt esim. lierot voivat hyvin, maaperän mururakenne vahvistuu ja sitä kautta myös kasvien juuret voivat hyvin. Kalkitsemisella on siis monenlaisia hyötyvaikutuksia!

Kalkitsemista voi tehdä ympäri vuoden. Jos kevät tuntuu puutarhassa kovin kiireiseltä, voit heittää kalkin maahan syksyllä. Kevättalvella kalkin heittäminen lumen päälle on hyvä tapa saada kalkkirakeet liukenemaan maahan hyvissä ajoin. Tämän jälkeen näin toukokuussa, on sitten hyvä aika jatkaa nurmikon hoitoa levittämällä siihen kevätlannoite. Jos kalkitseminen jää viime tippaan, muista pitää ainakin parin viikon tauko kalkin ja lannoitteen välillä.

Puutarhakalkkeja on erilaisia, itse käytin tänä keväänä jauhemaista kalkkia. Se oli näppärä levittää sohjoisen lumen päälle. Muista katsoa oikea annosteluohje kalkkipussin takaa ennen levittämistä. Sitten vain kalkkia tasaisesti nurmikon päälle. Valitse levitykseen tyyni päivä. Jos lumi on sulanut, ajoita kalkitus sadetta edeltävälle päivälle. Näin kalkki imeytyy hyvin ja ei jää ikävästi pyörimään kuivan pinnan päälle.

Aloitetaanko yhdessä hienon nurmikon luominen?

DigiGarden