Olen kirjoittanut aikaisemman blogitekstin pienestä ja pitkulaisesta rivitalon pihastamme. Löydät sen täältä. Siinä olen avannut oman pihan suunnittelun ja rakentamisen haasteita, ja kuinka omasta mielestäni olemme onnistuneet saamaan pihasta haasteista huolimatta monikäyttöisen ja viihtyisän. Varsinaisesti piha ei ole mitenkään pieni, vaan se on haastavan mallinen. Meidän talomme on rakennettu rinteeseen ja autotallin päältä löytyy iso oleskelualue sekä lasitettu terassi, jonne suurin osa perheen ulkotoiminnoista sijoittuu.
Lasitettu terassi on ihan paras paikka löhöillä. Siinä viihtyy koko perhe aurinkoisena tai sateisena päivänä. Mikä parasta, kausi alkaa jo aikaisin keväällä ja jatkuu myöhään syksyyn.Länteen suuntautuvaa lasitettua terassia on yllättävän hankala vihersisustaa kesäisin. Aurinko alkaa paistamaan puolenpäivän jälkeen ja se paistaa iltaan saakka. Lasitettu sisäterassi lämpeää voimakkaasti ja monet kasveista eivät viihdy siinä. Viime kesänä löysin köynnöstävän ja koko kesän kukkivan kasvin Bougainvillean! Se rakastaa lämpöä ja kuumuutta, ja on sen vuoksi oiva valinta paahteiselle terassille. Tämä yksilö on ostettu keväällä Lidlistä. Koska yläterassilla on hyvin tilaa loikoilulle ja grillaukselle, alapihalle kaipasin pientä puutarhanurkkausta vihannesten ja yrttien kasvatukseen.
Olen haaveillut kauan pienestä kasvihuoneesta. Sen sijoittaminen pitkulaiseen pihaan on vain ollut ongelma. Kunnon paikkaa ei ole oikein ollut, enkä ole halunnut rakentaa sitä sen kustannuksella, että pihan ja koko talon yleisilme kärsisi. Viime talven pyöriteltyäni ajatusta pienestä ja puisesta kasvarista, löysin sille sopivan paikan. Se vain vaati isohkon perenna- ja pensasalueen siirtämistä; kuinkas muuten. Viime keväänä lumien sulattua ryhdyimme purku- ja siirtotöihin ja saimme tasaisen ja routimattoman paikan pienelle 2m x 1,5 m kokoiselle kasvihuoneelle.
Vanha perennapenkki sai lähteä ja taimet siirrettiin hyvissä ajoin huhtikuun alussa uusille kasvupaikoille. Perennoja on helppo siirtää keväällä ennen kasvuun lähtöä. Varaa itsellesi siirtoastioita ja pidä juuret kosteana ja pyri istuttamaan ne uudelleen mahdollisimman ripeästi. Kasvihuone sijoitettiin pihan nurkkaan. Kasvihuoneen kokoa mallailtiin puukepeillä ennen varsinaista rakentamista. Näin saimme talon ja pihan mittasuhteisiin istuvan kasvihuoneen.
Halusin itsetehdyn kasvihuoneen. Näin pystyimme vaikuttamaan kasvihuoneen kokoon sekä materiaaleihin. Kasvihuone päätettiin rakentaa puusta ja lasista. Kivijalka muurattiin itse ruskeista antiikkitiilistä. Ennen rakentamista teimme kasvihuoneella routimattoman pohjan. Tämä takaa tulevaisuudessa sen, ettei kasvihuone kallistu tai väänny.
Oheisessa kuvasarjassa esittelen kasvihuoneen rakentamisen vaiheet sekä yhteistyökumppanit:
1) Vanha kukkapenkki siirrettiin pois, samoin noin 40 cm paksu multakerros. Sen alta paljastui kovahko maa, joka tampattiin ja haravoitiin tiiviiksi pinnaksi. Kovahkon maan alla sijaitsee koko rakennuksen omat routaeristeet.2) Tiiviin ja tasaisen pinnan päälle levitimme maisemointikankaan sekä sepeliä (6-16mm).3) Sen jälkeen pinta tasotettiin kunnolla. Ajatella, aamulla tässä oli vielä perennapenkki! 4) Sen jälkeen olikin hyvä pitää mittaustauko ja laskea kuinka monta tiiltä menisi kivijalan tekoon. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
Kivijalka muurattiin uusvanhasta ruskeasta Kartano-tiilestä. Tiilen pinta on rosoinen ja kaunis. Tiili on kotimaista tuotantoa ja oli sen vuoksi minulle mieluinen vaihtoehto. Raikkonen Oy valmistaa tiiliä ekologisesti paikallisesta raaka-aineesta, tiilet ovat kierrätettäviä sekä niiden valmistuksessa hyödynnetään aurinkoenergiaa. Tuotteen hiilijalanjälki on pieni ja tiilen valmistuksessa on pyritty minimoimaan ympäristöhaitat.
Raikkonen Oy on pitkänlinjan perheyritys. Heidän valikoimassaan on runsaasti erilaisia tiiliä. *Kaupallinen yhteistyö.5) Pohjan teon jälkeen alkoi anturavalu. Tässä sen muotti.6) Mukaan laitettiin myös harjaterästä.7) Nyt annetaan vain valun kuivua hyvin. 8) Kartano-tiiliä muurattiin kolmeen kerrokseen ja tiilen rouhea pinta jätettiin näkyville ulospäin. Betonivalun päälle kiinnitettiin soikkelikaista ennen ensimmäisen tiilen muurausta. Se estää kosteuden nousun tiileen eikä aiheuta tulevaisuudessa valkoisia kosteusläikkiä tiilen pintaan. 9) Muuraustyö on valmis, oviaukon kohdalle muurattiin vain yksi tiilikerros.10) Valmis kivijalka on kaunis ja eläväpintainen. 11) Kasvihuoneen runkopuiksi valikoitui liimapuusta tehty väliseinätolppa. *Kaupallinen yhteistyö Puutavaraliike T. Vainio.12) Sepelin päälle asetettiin vielä eristelevy sekä punaista kivituhkaa. 13) Lattian teko. Lattiamateriaaliksi valikoitui edullinen 30×30 betonilaatta. Laattoihin jätettiin saumavaraa veden poistumiselle. 14) Sen jälkeen alkoi runkopuiden pystytys. Kevätaurinko helli koko päivän ja mukana oli myös perheen pikkuväkeä “päällyshommissa”. Rakennusmestari Koskela ja työnjohtaja Eetvartti. Tätä kasvihuonetta ei tuuli kaada. Käden jälki ja hyvä suunnittelutyö alkoi tässä vaiheessa tuottamaan hedelmää. Kasvit odottivat malttamattomana pääsyä kasvihuoneen sisään. Kasvihuoneessa on paikka useammalle kurkun taimelle. Sen lisäksi chilien esikasvatus sujui hienosti ikkunan eteen laitetuilla pienillä hyllyillä. Kevään ja alkukesän lämpöiset päivät kutsuivat esikasvatukseen. Pihalla kasvihuoneen edessä on oiva paikka pienelle ruukutuspöydälle. Maahan tippuneen mullan saa muuten hienosti huuhdeltua singelin väliin eikä pihalle jää sotkua. Oletko jo lukenut blogitekstini singelistä pihamateriaalina? Löydät sen tästä.Oi ihana toukokuu!15) Enää puuttuvat lasit. LasiMasin kautta saimme hankittua kasvihuoneen lasit seiniin sekä kattoon. Lasit teetettiin mittatilaustyönä. 16) Rungon maalauksen jälkeen lasikatto viimeisteltiin vielä mustilla reunapelleillä. Kasvatukset ovat jo alkaneet sisäpuolella. Kasvihuone oli ideaali kurkkujen kasvatukseen. Valoa ja lämpöä on, mutta talon seinustan suojassa oleva kasvihuone ei ole liian aurinkoinen kurkkujen kasvatukseen. Länteen suuntautuvan ikkunan varjostuksessa käytin rullautuvaa bambu-verhoa.
Kasvihuoneesta tuli ihana pieni lisä oman rivitalon pihaan. Vaikka se on mittasuhteiltaan pieni, mahtuu sinne yllättävän paljon kasveja. Viime vuonna kasvatin siellä kuutta kurkun taimea sekä yhdeksää erilaista runkotomaattia. Viime vuodesta oppineena, tomaatit kypsyivät mehukkaimmiksi ulkona, joten ensi kesäksi ne siirtyvät sinne ja kasvihuoneesta vapautuu lisää tilaa kurkun kasvatukseen.
Loppukesän mahtavat chilipuskat. Älä anna pienen pihan rajoittaa puutarhaharrastusta. Käytä mielikuvitusta, luo ruukkupuutarhoja, rakenna tilaa vertikaalisesti, istuta köynnöksiä ja käytä erilaisia pintoja. Jos kaipaat vinkkejä ja puutarhainspiraatiota ota instatilini klorofyliterapiaa seurantaa.