Klorofylliterapiaa

Klorofylliterapiaa

@klorofylliterapiaa

Seuraa Instagramissa! Päivittäin uutta sisältöä kasvukauden mukaisesti

Huonekasvit, Viherkasvien hoito

Huonekuusen hoito

Huonekuusi eli Norfolkinaraucaria on Norfolkinsaarella kasvava ikivihanta havupuu. Sen lehdet ovat neulasmaisia, mutta pehmeitä. Oksat kiinnittyvät runkoon säännöllisinä kiehkuroina ja niiden määrä lisääntyy aina sitä mukaan, kun kasvi kasvaa korkeutta. Meillä Suomessa huonekuusen myyntisesonki on joulun aikaan, silloin niiden saatavuus on huipussaan viherkasvimyymälöissä. Kasvi ei suinkaan ole joulun ajan sesonkituote, vaan sitä kannattaa kasvattaa kotona näyttävänä viherkasvina ympäri vuoden. Ainoana haasteena kasvin kasvattamisessa kotona on viileän kasvupaikan löytäminen; huonekuusi nimittäin on viileiden sisätilojen kasvi ja monesti kodin korkea sisälämpötila on sille liikaa talvikuukausina. Sen vuoksi sitä kannattaa kotioloissa hoitaa mahdollisemman tarkasti muilta osin, että neulasten kuivettuminen ja ruskettuminen estetään. Kesällä huonekuusen voi viedä ulos auringolta suojaisaan paikkaan kasvamaan.

Huonekuusta kannattaa kastella tarkkaan ja säännöllisesti. Itse olen huomannut, että jos kasvupohja pääsee talvikuukausina kuivumaan, alkaa neulasten ruskettuminen ja oksat varisevat pois. Myös valon puute voi ruskettaa alaoksia. Talvella huonekuusi tarvitsee vähemmän vettä, koska valon määrän vuoksi sen yhteyttämisteho laskee (vettä käytetään yhteyttämisessä eli fotosynteesissä, jossa kasvi valmistaa itselleen ravintoa eli energiaa auringon valosta, hiilidioksidista ja vedestä). Kasvupohjan kosteus on helppo tarkistaa sormella (pintamulta) sekä kosteusmittarilla (mullan pohja) ennen uutta kastelua. Mullan pinnan voi antaa kuivua, mutta alempana ruukussa kosteutta saisi olla ennen uutta kastelua.

Kosteusmittari on oiva apuväline multapohjaisten kasvualustojen kosteuden mittaamiseen. Iso ja hengittävä saviruukku on huonekuuselle paras. Kosteusmittareita myy DigiGarden.

Oma huonekuuseni kasvaa tuunatussa, huonekuuselle tarkoitetussa lajikohtaisessa kasvualustassa Araucaria mixissä. Siinä se on viihtynyt jo pari vuotta, eivätkä talven korkeat lämpötilat ole sitä haitanneet. Kasvualustassa on huomioitu lajin tarpeet mm. hieman hapan kasvupohja, ravinteisuus sekä vedenläpäisykyky. Olen istuttanut huonekuusen isoon keraamisen, pohjareiälliseen ruukkkuun. Kasvualustaa on ollut helppo kastella, koska se on pidättänyt mukavasti kosteutta olematta kuitenkaan liian märkä. Lannoitetta olen antanut huonekuuselle kasvukaudella 1-2 kertaa kuukaudessa, talvella se on saanut vain merilevää silloin tällöin.

Muutamia täsmävinkkejäni huonekuusen hoitoon:

VALO-OLOT: Ei viihdy paahteessa, mutta viihtyy valoissa kasvupaikassa. Sijoita huonekuusi esim. länteen suuntautuvan ikkunan läheisyyteen, jossa se saa kirkasta, mutta epäsuoraa valoa. Liian pimeässä huonekuusi saattaa kasvattaa vain vartta ja nivelvälit ovat pitkiä.

ILMANKOSTEUS: Viihtyy korkeassa ilmankosteudessa. Voit sumutella kasvia tai asettaa sen läheisyyteen ilmankostuttimen talveksi.

LEIKKAUS: Kuolleet ja ruskettuneet osat voi leikata pois. Älä koskaan latvo kasvia, silloin se menettää muotonsa eikä leikkaus edistä haaromista.

KASVITUHOLAISET: Huonekuusen kiusana kuivassa huoneilmassa voivat olla vihannespunkit ja villakilpikirvat.

Voit tilata meiltä DigiGardenista huonekuusellesi oman lajikohtaisen kasvualustan Araucaria mixin. Lisäksi suosittelen huonekuusen hoitoon:

Tervetuloa ostoksille! Olethan ladannut meidän ilmaisen sovelluksen kännykkääsi? Sieltä löydät paljon vinkkejä ja ohjeita huonekasvien ja puutarhan hoitoon. Löydät sovelluksesta videon huonekuusen ruukun vaihdosta sekä vinkkini oman kasvualustasekoituksen tekoon.

T. Emmi DigiGardenista

DigiGarden