Hyvä kasvivalinta hajamieliselle kastelijalle tai aloittelevalle kasviharrastajalle.
Huiskupullojukan (Beaucarnea recurvata) erikoisen ulkonäön ei kannata antaa hämätä, se on yllättävän helppo huonekasvi. Meksikosta kotoisin olevan kasvin ulkonäkö on hauska ja näyttävä. Englanniksi kasvia kutsutaankin “Ponytail palm”. Kasvin paksu ja kyhmyinen jalka pystyy varastoimaan vettä ja sen vuoksi kasvi sopii hajamieliselle kastelijalle. Nuorena kasvi on vain pieni kimppu kapeita lehtiä. Ajan saatossa jalan tyvi alkaa muuttumaan paksummaksi ja uurteisemmaksi, samalla varsi kasvaa myös pituutta. Lehdet kasvavat myös pituutta ja täysikasvuisella yksilöllä ne voivat olla jopa metrin pituiset, mutta edelleen vain muutaman sentin levyiset. Vanhassa kasvissa saattaa olla kiinni useita eri ikäisiä lehtikimppuja, vähän samaan tapaan kuin jukkapalmulla. Huiskupullojukan lehtien reunat saattavat olla varsin terävät, joten varo sormiasi.
Kastelun kanssa saa olla tarkkana
Liian innokas kastelija saattaa saada huiskupullojukan hengiltä, kastelemalla kasvia liikaa, jolloin paksu jalka alkaa mädäntymään tyvestä. Juurimätään taipuvainen kasvi kannattaakin sen vuoksi istuttaa hengitävään saviruukkuun, jossa on pohjassa reiät. Samoin ilmavalla ja hyvin vettä läpäisevällä kasvualuastalla saadaan ehkäistyä liikakastelusta johtuvia ongelmia. Varsinkin talvikuukausina kastelun kanssa saa olla tarkkana. Oma huiskupullojukkani viettää talvet aina kasvivalon alla; olen huomannut sen pitävän siitä. Valon turvin kastelun kanssa saa olla myös huolettomampi! Kesäisin lisävaloa ei tarvita, kasvi saa silloin tarpeeksi kirkasta hajavaloa länteen suuntautuvista isoista olkkarin ikkunoista.
Vinkki: Millainen on kodissa kirkkaan hajavalon paikka? Esimerkiksi etelään tai länteen suuntautuvat ikkunan läheisyys (2-3m ikkunasta).

Vinkkejä huiskupullojukan hoitoon:
- Lannoita kasvia 1-2 krt kuukaudessa, käytä lannoittamiseen mietoa lannoitetta. Minulla on käytössä tämä luomulaatuinen pipetti-lannoite.
- Voit leikata kuivia lehtiä ja lehdenkärkiä pois tarvittaessa. Kasvin tyveen syntyy kuivia lehtiä, näin varsi kasvaa pituutta ja alalehdet variset luontaisesti pois. Siitä ei kannata hätääntyä.
- Kasvi pitää sumuttelusta. Pienet ja ohuet lehdet keräävät helposti itseensä huonepölyä, vie kasvi keväällä suihkuun ja anna sille sen jälkeen kirkasta valohoitoa.
- Kasvi viihtyy ahtaassa ruukussa, voit hyvin käyttää kapeaa ruukkua ja tiivistää kasvualustan tiukasti kasvin ja ruukun väliseen tilaan. Istuta kasvi aina pohjareiälliseen ruukkuun.
- Kastele harvakseltaan, kasvi kestää jopa kuukauden ilman vettä. Älä koskaan kaada vettä jalan tyvelle. Kaada vesi kasvualustaan ruukun sisäreunaa pitkin.
- Uudelleen ruukutus joka kevät ei ole tarpeen, koska kasvi on hidaskasvuinen. Vaihda ruukku 2-3 vuoden välein. Vanhemmille yksilöille riittää pelkkä pintamullan vaihto.
- Kasvualusta saisi olla ilmavaa ja hyvin vettä läpäisevää. Omani olen istuttanut DigiGardenin kaktus ja mehikasvien kasvualustaan.


T. Emmi DigiGardenista