24.2.2025

Hopeaköynnös

Hopeaköynnös (Scindapsus pictus) on upea ja helppohoitoinen köynnöskasvi, joka hurmaa samettisen vihreillä lehdillään ja niiden hopeisilla kuvioilla. Tämä trooppinen kaunotar sopii niin aloittelijoille kuin kokeneillekin viherpeukaloille. Hopeaköynnös on erinomainen valinta, jos etsit kasvia, joka on sekä näyttävä että vaivaton hoitaa. Se viihtyy monenlaisissa olosuhteissa ja kasvaa nopeasti, muodostaen kauniita riippuvia versoja tai kiipeillen tukikehikkoa pitkin. Itselläni on ollut aina kotonani yksi hopeaköynnös. Olen leikannut siitä ahkerasti pistokkaita ja istuttanut niitä samaan ruukkuun kultaköynnöksen kanssa. Koska niillä on hyvin samanlaiset tarpeet hoidon suhteen, se on mahdollista! Kannattaa kokeilla, istutukseen tulee heti erilaista ilmettä eri lehtivärityksestä johtuen. Hopeaköynnös on kotoisin Kaakkois-Aasiasta, jossa se kiipeilee sademetsän isojen puiden puunrunkoja pitkin ilmajuurien avulla. Luonnollisessa kasvuympäristössään se saattaa kasvaa kymmenien metrien mittaiseksi köynnöskasviksi.

Miksi hopeaköynnös on minusta yksi kodin “klassikkoköynnöksistä”?

Koska…

  • Sen ulkonäkö on niin kaunis! – Sydämenmuotoiset lehdet, joissa on hopeisia kuvioita, luovat elegantin ja modernin ilmeen.
  • Se viihtyy monenlaisessa valossa – Parhaiten hopeaköynnös kasvaa kirkkaassa hajavalossa, mutta se sietää myös puolivarjoa.
  • Se on helppohoitoinen – Kastelun kanssa hopeaköynnös on melko anteeksiantava, eikä se vaadi jatkuvaa huolenpitoa.
  • Se sopii riippuvaksi tai kiipeileväksi – Voit kasvattaa sen amppelissa, hyllyltä roikkuvana tai tukea sitä kiipeämään säleikköä pitkin.

Hopeaköynnöksen hoito

Ylös- tai alaspäin? Kumpi on sinun valintasi? Voit kasvattaa kasvia riippuvartisena tai tuettuna ylöspäin. Ylöspäin tuettuna kasvi tarvitsee itselleen tuen mitä pitkin kiivetä, sen voi valita itse. Mikä silmääsi miellyttää? Sammaltukea vasten kasvi kiinnittyy itsestään ilmajuuriensa ansiosta, mutta muunlaiseen tukeen saatat tarvita erillisiä kiinnitysklipsuja.

Kaunis ja kirkas kaarituki sekä sudenkorentoklipsit ovat ihastuttavia! Tule katsomaan kaikki tukivaihtoehdot DigiGardenin verkkokaupasta. Meitä saat sammaltolpat sekä kauniit tuet kasvien tuentaan.

Valo-olot kotona: Hopeaköynnös pitää kirkkaasta hajavalosta, mutta se sietää myös varjoisampia paikkoja. Suora auringonvalo voi polttaa sen lehdet, joten sijoita se mieluiten esimerkiksi itä- tai länsi-ikkunan läheisyyteen. Kirkkaassa ja hyvässä valossa sen lehdet kasvavat suuriksi ja nivelvälit ovat lyhyitä. Hopeaköynnös kiipeää mieluusti tolppaa pitkin ylöspäin. Silloin sen jokaiset lehdet saavat kunnolla valoa ja ovat suurempia kooltaan kuin amppeliversion.

Ruukku- ja kasvualustavalinta: Istuta kasvi aina pohjareiälliseen ruukkuun. Valitse ruukkumateriaali oman kastelutavan mukaan:

  • Jos kastelet helposti liikaa, valitse nopeammin kuivuva ja hengittävä saviruukku
  • Jos kastelet kasveja liian vähän, valitse kasville muovinen istutusruukku

Kasvualustaksi suosittelen hopeaköynnökselle laadukkaan mullan ja perliitin sekoitusta. DigiGardenista voit tilata valmiin kasvualustan hopeaköynnöksellesi tai tehdä sellaisen itse. Tervetuloa tutustumaan kasvualustavaihtoehtoihin ja materiaaleihin verkkokauppaamme.

Kastelu: Hopeaköynnöstä kannattaa kastella uudelleen vasta, kun mullan pinta on kuivunut. Se ei siedä jatkuvasti märkää multaa, mutta myöskään liian pitkä kuivuusjakso ei ole sille hyväksi. Liika kuivuus aiheuttaa lehtien kärkien kuivumista kun taas märkä multa veltostuttaa lehdet.

Vinkki kastelutarpeen mittaamiseen:

  1. Työnnä sormi multaan ja kokeile onko pintamulta kuivunut. Sormi saa upota multaan toiseen tyviniveleen saakka.
  2. Mittaa ruukun keskellä ja pohjalla olevan mullan kosteus kosteusmittarilla. Sen pitäisi näyttää “Moist“. Nyt voit kastella kasvin uudelleen. Jos mittari näyttää “Wet“, älä kastele. Jos mittari näyttää taas “Dry“, olet päästänyt kasvualustan liian kuivaksi. Ole tarkempi seuraavalla kerralla.
Kosteusmittari on hyvä apuväline multapohjaisten kasvualustojen mittaamiseen. Mittareita voit tilata täältä.

Lämpötila ja ilmankosteus: Trooppisena kasvina hopeaköynnös viihtyy normaalissa huoneenlämmössä (20–25 °C) ja pitää hieman korkeammasta ilmankosteudesta. Se ei kuitenkaan vaadi sumuttelua, mutta viihtyy ilmankostuttimen läheisyydessä.

Lannoitus: Keväästä syksyyn kasvi hyötyy säännöllisestä lannoituksesta noin kerran kuukaudessa. Talvella lannoitusta voi vähentää ellei se saa lisävaloa kasvivalosta.

Leikkaus ja lisääminen: Hopeaköynnös on hyvässä valossa nopeakasvuinen. Sen pitkiä versoja voi leikata. Versojen typistäminen edistää haaroittumista vain vähän. Leikatuista latvoista voit tehdä latva- ja välipistokkaita. Ne juurtuvat helposti ja niiden avulla on helppo uudistaa vanhaa kaljuuntunutta emokasvia.

Voit leikata hopeaköynnöksen pitkiä versoja lyhyemmäksi ja tehdä niistä pistokkaita.

Katso kuvasta oikea leikkauskohta. Älä leikkaa liian läheltä lehtihankaa, siellä asustelee uivuva hankasilmu, joka aktivoituu kun latva katkaistaan.

Hei! Tässä me nyt ollaan, rivi välipistokkaita. Kasvata pistokkaille juuret vedessä, perliitissä, mullassa tai rahkasammaleessa.

Pistokkaat juurtuvat parhaiten oman kokemukseni mukaan rahkasammaleessa. Pistokaskuppi helpottaa pistokkaiden kasvatusta, siinä on sopivan kostea mikroilmasto kehittyville juurille ja pistokkaille. Pistokaskuppeja ja rahkasammalta voit ostaa kevään pistokastöihin DigiGardenin verkkokaupasta.

T. Emmi DigiGardenista

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.