Olen viime aikoina hurahtanut oikein kunnolla erilaisiin lasiterraarioihin; eikä ihme! Niiden suunnittelu ja rakentaminen on jotenkin terapeuttista ja luovaa. Keskityn hetkeen ja osaan olla läsnä, kaikki muut ajatukset, huolet ja stressi lieventyvät kun puuhastelen näiden parissa. Kaiken kukkuraksi erilaiset kasvit lasipallon suojassa ovat erittäin näyttäviä vihersisustuselementtejä ja säväyttävät ihan eri tavalla kuin kasvi ruukussa. Toisille kasvilajeille lasipullo voi tasaisen ilmankosteuden vuoksi olla jopa suotuisampi ympäristö kasvaa. Itselläni kasvaa yksi saniainen ja alokasia avoimessa lasipullossa. Ja näyttävät viihtyvän erinomaisesti!
Aavikkopullossa nimen mukaisesti jäljitellään aavikon olosuhteita: kuivuutta ja paahdetta. Lasipullon voi sijoittaa kotona aurinkoiselle paikalle sekä istuttaa sinne kuivuutta kestäviä aavikkokaktuksia ja tyräkkejä (huomioi kasteluvaatimukset, kun valitset lajeja). Minulle valikoitui terraarioon tällä kertaa kolme piispanhattua ja yksi raatokukka. Käytin kasvualustana nopeasti kuivuvaa ja niukkaravinteista kaktus- ja mehikasvien kasvualustaa DigiGardenilta. Se on omiaan terraarion rakentamiseen sekä näyttää kauniilta lasin läpi katseltuna.
Aavikkopullo on helppo tehdä, koska tämä on avoin ja kosteuden säädön kanssa ei tarvitse pelata. Suljetun ekosysteemin rakentamisesta olen kirjoittanut aiemmin blogitekstin, jos aihe kiinnostaa. Siinä oikean kosteustasapainon löytämisen kanssa voi olla aluksi hieman haasteita, mutta sen takia pullon tekemistä ei kannata unohtaa.
Tarvitset:
- Lasipullon
- Kaktuksia tai tyräkkejä
- kaunista soraa, esim. koristesora
- Kaktus- ja mehikasvimultaa
- Hyönteisverkkoa (rautakaupat myyvät)
- Koristeita oman mieltymyksen mukaan
Lasipullon pohjalle kannattaa tehdä salaojitus karkeasta sorasta. Päälle sujautin hyönteisverkon palan ja sen päälle kaadoin laadukasta kaktus- ja mehikasveille tarkoitettua kasvualustaa. Sen voi sekoittaa itse tai ostaa suoraan minulta. Siinä ei ole ollenkaan multaa ja on erinomaista kaktusten ja mehikasvien tarpeisiin.
Kun pohja on tehty, kaivoin kasvin juuripaakulle pienen kolon ja istutin kasvin hellävaraisesti siihen. Käytin apuna lusikkaa, mutta mikä tahansa pitkä apuväline käy. Onneksi pullon rakenne oli sellainen, että sitä oli helppo rakentaa; käsi mahtui hyvin aukosta sisään ja aukon sijainti on hauskasti pullon etuosassa eikä päällä. Lopuksi koristelin pullon, sujautin korkinpalan ja koristeellisen kiven Kreikasta.
Kannua ei paljon tarvitse kastella. Kaadoin pienen lorauksen vettä kasvien tyvelle. Kasteluhoitoa kannattaa toteuttaa sen verran, mitä sinne istutetut lajit vaativat. Tämä terraario viihtyy muuten auringossa ja valoisassa paikassa ☀️ ja näyttää todella ihanalta!
Ohessa lyhyt video terraarion teosta:
T. Emmi DigiGardenista