Klorofylliterapiaa

Klorofylliterapiaa

@klorofylliterapiaa

Seuraa Instagramissa! Päivittäin uutta sisältöä kasvukauden mukaisesti

Huonekasvit, Viherkasvien hoito

Peikonlehden hoito

Peikonlehti (Monstera deliciosa) ei suurempia esittelyjä kaipaa. Se on ikoni. Sen suuret, näyttävät ja kiiltävän vihreät lehdet ovat kauniit, ja sen vuoksi peikonlehti löytyy melkein jokaisesta suomalaisesta kodista. Peikonlehti on erittäin voimakaskasvuinenköynnöstävä ja vehkakasveihin (Araceae heimo eli aroid-kasvi) kuuluva huonekasvi. Sen luontainen kasvuympäristö on Etelä-Amerikan trooppisilla alueilla, kuten Meksikossa. Lauhkeilla vyöhykkeillä peikonlehti viihtyy vain huonekasvina.

Peikonlehteä kutsutaan myös nimellä ”Swiss cheese plant”. Nimi viittaa suuriin reikiin, joita lehtiin tulee, kun ne kasvavat isoiksi oikeissa valo-olosuhteissa. Tieteellisen nimen ”Monstera” tarkoittaa taas lehden suurta kokoa, ne voivat nimittäin kasvaa valtavan suuriksi. Huonekasvioloissa lehdet voivat kasvaa halkaisijaltaan 50 cm mittaisiksi, luonnossa jopa suuremmiksi. Peikonlehti kukkii luonnossa, mutta huonekasviolosuhteissa se on harvinaista. Myös ruskeat ilmajuuret ovat peikonlehdelle tunnusomaisia. Niitä ei saa missään nimessä katkaista pois vaan niillä on oma tärkeä tehtävä imeä ilmasta kosteutta ja toimia tartuntaelimenä tukitolpassa.

Monet huonekasviharrastajat tavoittelevat peikonlehden lehtiin reikiä. Lehtien evolutiivinen merkitys on moninainen, ne toimivat trooppisessa metsässä rankan sadekuuron jälkeen viemäröintinä, vesi pääsee valumaan niiden kautta pois, isot lehdet eivät repeile kovassa tuulessa ja reikien kautta auringon valo pääsee siivilöitymään myös kasvin alempiin osiin.

Peikonlehden lehdet ovat suuria ja vahapeitteisiä. Suuret lehdet haihduttavat paljon ja sen vuoksi peikonlehti viihtyy kosteassa huoneilmassa. Talvella Suomessa kotien lämmityskausi ei ole peikonlehdelle mieleen. Se ei myöskään pidä vedosta. Peikonlehteä kannattaakin sumutella ja/tai pitää sen lähettyvillä ilmankostutinta, jos vain mahdollista. Kasvi pitää myös suihkuttelusta. Peikonlehti on sademetsien asukki. Se kasvaa ja kiipeilee köynnöksenä suurten trooppisten puiden rungoilla. Sademetsässä valoa tulee vain puiden latvusosiin. Alaspäin liikuttaessa valon määrä vähenee. Kun laskeudutaan kohti metsän pohjakerrosta, valoa siivilöityy enää vähän maahan. Rungoilla kasvavilla epifyytti eli päällyskasveilla on metsässä hajavalon olosuhteet. Valoa on, mutta se on pehmeää. Valoa tulee kasviin monesta eri kulmasta. Aurinko ei koskaan pääse paistamaan kasviin suoraan.

Epifyytti eli päällyskasvi. Suomessa vastaavia kasveja ovat esimerkiksi puiden pinnalla kasvavat naavat ja lupot. Luontaisesta kasvutavasta huomaa, että peikonlehti on suuri köynnöskasvi. Kotona se tarvitsee myös tuen, mitä pitkin kasvaa. Rennot varret kannattaa tukea jo hyvissä ajoin, vanhaa ja kovaa vartta ei tahdo saada enää tuettua jälkeenpäin.
Hyvinvoivan peikonlehden pinta on napakka ja kiiltävä. Isot lehdet keräävät helposti itseensä huonepölyä ja niitä kannattaa puhdistaa ahkerasti. DigiGarden myy pölyhanskoja, joilla lehtien pinnan puhdistaminen ja kiillottaminen sujuu helposti.
Nina Kuusela @my_greener_home harrastaa peikonlehtiä. Hän tukee peikonlehden jo hyvissä ajoin tukitolppaan, joka on täytetty kostealla rahkasammaleella. Kostea sammal houkuttelee kasvia kasvattamaan sammaleen sekaan ilmajuuria. Näin peikonlehti tukeutuu tolppaansa ja lehdet kasvavat kauniisti valoa kohden.

En suosittele kasvattamaan peikonlehteä pelkästään mullassa. Luonnollisessa kasvuympäristössään kasvin juuret ovat hyvin ilmavan ja vettä läpäisevän, hieman happaman kaarnan seassa. Tämän vuoksi umpiruukkuun ja multaan istutettu peikonlehti yleensä kärsii, vesi jää seisomaan juurille ja juuret mätänevät helposti. Juurimätä näyttäytyy peikonlehden lehdissä ruskeina ja keltaisina laikkuina. Peikonlehti kannattaa istuttaa omaan kasvualustaan Monstera mixiin.

Monstera mix on kehitetty peikonlehden tarpeisiin. Monstera mix-kasvualusta sopii myös Aarnipeikonlehdelle (Monstera adansonii) sekä värimuunnoslajikkeille (mm. Monstera Thai Constellation). Kasvualustaa voi myös hyödyntää pistokaskasvatuksessa.

Peikonlehteä kastellaan uudelleen vasta sitten kun kasvualustan pinta on kuivunut. Kasvualustan pitäisi olla koko ajan hieman kosteaa, mutta ei litimärkää. Tätä varten peikonlehdelle on hyvä tuunata oma kasvualusta, siinä juuret saavat ilmaa ja happea, mutta kasvualustan kosteus säilyy. Valitse peikonlehdelle aina ruukku, jossa pohjassa on reikä. Näin ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois ja juuret eivät pääse mätänemään. Juurimätä vaivaa peikonlehteä helposti, jos istutat sen pelkkään multaan ja umpinaiseen ruukkuun.

Peikonlehti ilmoittaa hyvin helposti kastelun tarpeen. Sen suuret lehdet alkavat hyvin helposti roikkumaan ilottomina alaspäin. Kasvukaudella peikonlehteä kannattaa lannoittaa jokaisella kastelukerralla. Talvikaudella niukemmin ellei kasvi majaile kasvivalon alla. Talvella peikonlehdelle voi antaa merileväuutetta kastelujen yhteydessä. Peikonlehti viihtyy pienehkössä ruukussa, joten ruukun vaihtamisella ei ole kiire. Jos ruukun pohjasta pilkottavat juuret ulos, on aika vaihtaa ruukku.

Miksi Monstera mix?

Monstera mix on suunniteltu kasveille, joiden juuret mädäntyvät helposti liian tiiviissä ja kosteassa mullassa. Siinä on juuri sopivassa suhteessa ilmavia ja kosteusoloja tasapainottavia materiaaleja. Tässä kasvualustassa vesi pääsee valumaan helposti ruukun läpi, mutta tehden siitä kuitenkin kostean. Kasvualusta jäljittelee trooppisen sademetsän pohjan olosuhteita, jossa orgaaninen materiaali hajoaa nopeasti ja itse maaperän humuskerros on ohut.

Tervetuloa tutustumaan parempiin, käsintehtyihin artesaanikasvualustoihin. Käytämme laadukkaita materiaaleja ja jokaisessa kasvualustasekoituksessa on huomioitu lajikohtaiset tarpeet.

Tästä pääset ostoksille: DigiGardenin verkkokauppa

DigiGarden on 100% kotimainen perheyritys. Teemme kasvualustasekoituksia sekä myymme tarvikkeita kodin viherkasvihuoltoon ja puutarhatöihin. Lisäksi annamme sähköistä neuvontaan, lataa DigiGardenin ilmainen sovellus ja lue lisää. Sovelluksessa on paljon vinkkejä ja ohjeita viherkasvien ja puutarhan hoitoon. Sovelluksen löydät sovelluskaupasta. Tunnistat meidät vihreästä logosta.
Onko sinulla arvokas peikonlehden pistokas? Tarvitsetko apua sen kanssa? Neuvontapalvelumme auttaa ja saat ostettua verkkokaupasta sammalta juurruttamiseen. Sovelluksesta löydät myös kuvallisen ohjeen kuinka peikonlehdestä otetaan pistokkaita.

T. Emmi DigiGardenista

DigiGarden