16.4.2025

Syreenit ruukussa

Suomessa ei ole ollut tapana istuttaa ruukkuun pieniä puita ja pensaita. Tähän on tietysti syynsä, pitkä, kylmä lumipeitteinen talvi aiheuttaa sen, että ruukussa kasvavat kasvit yleensä paleltuvat, koska kasvin juuret sijaitsevat maanpinnan yläpuolella. Silloin pakkanen pääsee puraisemaan niitä ja kasvi menehtyy. Onneksi tänä päivänä kaupoista saa ostaa kauniita termoruukkuja, joiden avulla kasvit pärjäävät talven ruukuissaan. Termoruukun materiaali eristää eli se suojaa kasvin juuria paremmin kuin tavallinen muovi- tai kiviruukku. Lisää ruukkuistutusten talvettamisesta myöhemmin.

Kasvien selviytyminen talvesta riippuu myös itse kasvilajista. Toiset ovat sitkeämpiä kuin toiset. Yleensä eteläiset lajit selviävät Suomen talvesta huonommin kuin pohjoiset lajit. Tämän vuoksi ruukkuistutuksissa kannattaa suosia alkuperäisiä kantoja sekä pohjoiseen talveen tottuneita lajeja. Etelä-Suomessa ruukkuistutusten toteuttaminen on myös helpompaa kuin pohjoisemmassa, koska kasvukausi on pidempi ja ilmasto leudompi. Myös oman kotipihan paikallisilmasto kannattaa huomioida kun suunnittelee istuttavansa kasveja ruukkuun; samoin talvehtiminen. Tuulensuojaisat ja lämpöiset kasvupaikat ovat yleensä parempi kuin tuuliset pohjoispuolet.

Olen harrastanut ruukkuistutusten tekoa jo tovin sekä seurannut aktiivisesti keskustelua somessa. On hauska kuulla ja lukea kokemuksista, ja jakaa niitä nyt itse eteenpäin. Ainakin seuraavat aina- ja kesävihannat lajit sopivat ruukkuun kasvatettavaksi:

  • koivu esim. riippakoivu tai kyynelkoivu
  • kotipihlaja
  • kotimaiset marjat, esim. herukat ja tyrni
  • syreenit
  • männyt, esim. kääpiövuorimänty
  • sembrat
  • lehtikuusi
  • metsäkuusi
  • tuijat

itse olen ihastunut syreeneihin. Tällä hetkellä pihallani on (kaksi on talvehtinut) kolme erilaista ruukkusyreeniä (Kesäsyreeni Syringa ’Dark Purple’ Bloomerang sekä Pikkusyreeni ‘Palibin’). Uusin tulokas on kookas vartettu Jalosyreeni ‘Sensation’. Olen todennut niiden hoidon helpoksi ja ne ovat talvehtineet hienosti kasvihuoneessa. Samoin pihaltani löytyy yksi ruukussa talvehtinut Japaninlehtikuusi.

Viime kesänä ostin pienen ja pensasmaisen kesäsyreenin. Sillä on kesän aikana kaksi kukintaa, toinen alkukesällä ja toinen loppukesästä. Huomasin myös, että alkukesän kuihtuneiden kukkanuppujen poisto innosti sitä kukkimaan uudelleen loppukesästä.

Kesäsyreeni Syringa ’Dark Purple’ Bloomerang.

Pikkusyreeni ‘Palibin’ viime vuonna toukokuun lopussa.

Syreenit ovat kestäviä ja upeasti kukkivia pensaita. Tässä muutama huomio syreeneistä yleisesti:

Syreenit ovat…

  • pitkäikäisiä
  • pystyoksaisia ja omaavat tukevat haarat
  • omaavat vahvan ja tiheähaaraisen juuriston

Syreenit…

  • kukkivat kesäkuussa, myöhäisimmät kukkivat heinäkuussa
  • omaavat hyvin voimakkaan tuoksuisen kukinnan

Syreenit ruukussa

Syreenit kannattaa istuttaa runsasmultaiseen ja ravinteikkaaseen kasvualustaan. Auringossa kukinta on kauneinta, mutta kasvualustaa ei saisi päästää kuivumaan liiaksi. Tämän vuoksi, jos istutat syreenin ruukkuun aurinkoiselle ja lämpöiselle paikalle, ruukuksi kannattaa valikoida isohko ruukku, jossa on reilu multatila. Isompaa multatilaa on helpompi pitää kosteana ja ruukun vaihto ei tule heti seuraavana kesänä vastaan. Mukaan kannattaa laittaa varastolannoitus esim. kanankakasta. Mullan pinnan voi viimeistellä mieluisalla katemateriaalilla, tämä pitää mullan kosteana. Ruukun pinnalle voi myös hyvin istuttaa kesäkukkia, esim. hennon pastellin sävyiset laventelit sopivat hienosti syreenin kaveriksi. Istuttamisen jälkeen syreeniä kastellaan säännöllisesti. Jos et ole tehnyt varastolannoitusta, voit antaa esimerkiksi Puutarhan kesää kastelulannoitteena alkukesän ajan.

Palibin oli majaillut samassa ruukussa nyt pari vuotta, tänä keväänä oli aika vaihtaa sille isompi ruukku.

Uudeksi ruukuksi valikoitui italialainen terracottaruukku. Sen halkaisija on 45 cm. Laitoin pohjalle uutta ja tuoretta puutarhamultaa ja kastelin mullan hyvin ennen istuttamista.
Tein samalla kanankakalla varastolannoituksen ruukun reunoille. Älä laita kanankakkaa suoraan juurien päälle, vaan tee syvät kolot ruukun reunaa vasten. Sieltä ravinteet imeytyvät kasvin juurien käyttöön pitkin kesää.
Lopuksi tasasin pinnan mullalla ja kastelin ruukun huolellisesti.

Syreeni muodostaa seuraavan kesän kukka-aiheet loppukesästä. Tämän vuoksi syreeniä ei kannata leikata syksyllä eikä keväällä, silloin menetetään seuraavan vuoden ihana kukinta. Jos haluat leikata ja trimmata ruukkusyreeniä, se kannattaa tehdä heti kukinnan jälkeen kesällä.

Vinkkejä syreenilajeihin, jotka sopivat ruukkuistutuksiin (matala kasvutapa 1-2 metriä):

(Tarkista menestymisvyöhyke myyjän tiedoista)

  • Kiinansyreeni Syringa x chinensis
  • Kesäsyreeni Syringa ’Dark Purple’ Bloomerang®
  • Pikkusyreeni ‘Palibin
  • Pikkusyreeni Syringa meyeri ’Anny200810’ FLOWERFESTA® WHITE
  • Pikkusamettisyreeni Syringa pubescens subsp. microphylla ‘Superba’
  • Isosamettisyreeni Syringa pubescens subsp. patula ‘Miss Kim’

Syreenien valikoima on mukavan runsas näin keväällä, viime vuosi on opettanut, että varsinkin pienet ruukkuihin istutettavat syreenit loppuvat aikaisin taimistoilta. Oheiset tuotteet löytyvät keväällä 2025 Muhevaisen tarjonnasta, mutta muualtakin näitä saa. Kannattaa olla ripeä!

Erittäin ihastuttava kukinta on myös kaari- ja nuokkusyreenillä, niiden kasvukorkeus on tosin jo 3-5m.

Kukkivat syreenit yhdistettynä kesäkukkiin on kaunis näky. Kun ruukkuasetelmissa on korkeuseroja, saat runsautta asetelmiin.

T. Emmi DigiGardenista

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.