1.4.2024

Vehreää tunnelmaa kotiin! Esittelyssä Banianiviikuna

Banianiviikuna (Ficus benghalensis) on trooppinen huonekasvi. Se on kotoisin Intiasta. Siellä Banianiviikuna kasvaa korkeaksi puuksi, jolla on huomattavan isot ja komeat ilmajuuret. Buddhalaiset ja hindut pitävät puuta pyhänä puuna ja sen vuoksi sitä tavataankin temppelien puutarhoista.

Banianiviikunalla on monta nimeä. Sitä kutsutaan välillä “banianviikunaksi” tai “banianiksi“. Rungollinen ‘Audrey‘-lajike on todella suosittu näyttävänä ja trendikkäänä sisustuskasvina.

Banianiviikunan luonnollinen kasvuympäristö on trooppinen monsuuniilmasto. Talvi- ja kesämonsuunin aikaan sademäärä vaihtelee ja kasvi onkin tottunut korkeaan ilmankosteuteen ja voimakkaisiin kausittaisiin sateisiin. Tämän vuoksi banianiviikuna kannattaa kotona sijoittaa mahdollisimman kosteaan tilaan. Uusien talojen koneellinen ilmanvaihto saattaa olla tropiikin kasville talvisin haaste. Tällöin huoneilma on kuivaa ja kasvi näyttää sen käpristämällä ja kuivattamalla lehtiään.

Talvisin kasvia kannattaa sumutella tai/ja ostaa kasvin läheisyyteen ilmankostutin. Banianiviikuna pitää myös suihkusta, silloin lehden pinnat puhdistuvat ja kosteus hoitaa kasvia. Älä myöskään sijoita kasvia lämpöpatterin/ilmalämpöpumpun läheisyyteen.

Banianiviikuna kannattaa sijoittaa kodissa valoisaan kasvupaikkaan. Se ei pidä suorasta auringon valosta, koska sen luonnollisessa kasvuympäristössä kasvi ei saa osakseen porottavaa paahdetta. Kasvuympäristö on valoisa, mutta ei paahteinen. Suorassa auringon paisteessa lehtiin tulee helposti viotuksia ja ne kuivuvat. Paras paikka kasville kodissa on kirkkaan hajavalon paikka, esim. itäikkunalla tai eteläikkunalla kaihtimen tai verhon takana.

Banianiviikuna kannattaa istuttaa hyvin vettä läpäisevään, ilmavaan ja kosteaan kasvualustaan. Kasvi kastellaan kerralla kunnolla kosteaksi, pintamullan kannattaa antaa kuivahtaa ennen seuraava kastelukertaa. Banianiviikuna ei pidä siitä, että sen juuret seisovat märässä mullassa. Banianiviikuna viihtyy tasaisen kosteassa kasvualustassa, joten tee viikunan kastelusta rutiini, oikean kastelurytmin löytäminen helpottaa kasvin hoitoa ja hyvinvointia. Avuksi kasteluun kannattaa ottaa esim. kosteusmittari, jolla kasvualustan kosteuden voi mitata ennen uutta kastelukertaa.

Banianiviikuna kannattaa istuttaa ruukkuun, jonka pohjassa reikä. Näin ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois juuristoalueelta. Liikakastelu ja vääränlainen ruukkuvalinta altistavat kasvin helposti juurimädälle.

Kasvualustana esimerkiksi viherkasvimullan ja perliitin seos on hyvä. Kasvin voi myös istuttaa sitä varten suunniteltuun ficus mixiin, jossa jäljitellään kasvin luonnollisia kasvuoloja mahdollisimman hyvin. Ficus mix koostuu mullasta, sammaleesta, biohiilestä, perliitistä ja kaarnasta. Ficus mixiä myy DigiGarden. Liikamärkyys saa kasvin tiputtamaan lehtiään, joten laadukkaaseen kasvualustaan kannattaa panostaa.

Banianiviikunalla kannattaa ostaa laadukas kasvualusta. Ficus mix koostuu ainesosista, jotka auttavat kasviasi kasvamaan paremmin ja terveellisemmin.

Kasvukaudella banianiviikunaa lannoitetaan pari kertaa kuukaudessa. Jos kasvi viettää talven kasvilampun alla, voi lannoittamista jatkaa normaaliin tapaan. Talvella kasvilla voi antaa kasteluveden mukanaa viherlevää (merilevää). Kasvin lehtien pintaa peittää ohut nukka, se kerää helposti huonepölyä. Kasvi kannattaakin käyttää suihkussa 2-3 kertaa vuodessa sekä puhdistaa lehden pinnat pölyhanskoilla.

Banianiviikunaa voi keväällä latvoa viikunoiden tapaan. Silloin se lähtee haaroittumaan ja latvapistokkaan voi juurruttaa. Viikunoiden tapaan se vuotaa maitiaisnestettä, joka helposti ärsyttää ihoa ja silmiä. Kasvi kaipaa uudelleen ruukutusta 1-2 kertaa vuodessa. Kookkailla kasveilla riittää pelkkä pintamullan vaihto.

Alhainen ilmankosteus voi altistaa kasvin vihannespunkeille ja villakilpikirvoille.

T. Emmi DigiGardenista

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.